Thursday, October 29, 2009

П И Т А С О П Р А З

-700-800 гр. брашно се замесува со млака вода, се става 100 гр. зејтин и 1 лажица сол.
-се дели на два дела а потоа првиот дел се дели на 10 мали топчиња, секое топче се
замесува и се развива помала кора која се мачка со маргарин и така со сите 10 топчиња
при што корите се ставаат една врз друга сите 10 во чинија и се ставаат во фрижидер.
-исто се постапуа и со другиот дел и се става во фрижидер додека се направи филот.

Ф И Л
-се пржи праз со зејтин и кога ќе се олади се додаваат 4 јајца, сирење и малку јогурт или
млеко за филот да биде течен.
-од првиот дел се сучи кора колу плехот и малку да има за виткање. Се попрскува со
зејтин и се става филот.
-се сука и другиот дел во голема кора, се витка со сукалото и се става врз филот збрчкана
-се виткаат витките, се попрскува со зејтин и се пече на 200 околу пола час.

No comments:

Post a Comment