Saturday, January 16, 2010

Погача

1 свеж квасец стасува со 1 чашка млака вода ,1 лажица шекер и 1 лажица брашно
1 кг брашно,2 јајца,1 белка,
1 лажичка сол,1/2 l млако млеко,
(1 путер за мачкање)

Се меси меко тесто (без путерот).
Се одвојува 1 топче за во средина.
Се прават 5 кори и секоја се мачка со путер (или маргарин).
Се ставаат 1 врз друга и се прави голема кора која се дели на 8 дела.
Се прават кифли со мешавина од сирење и јајца.
Секоја кифла се дели на 2 дела и се редат со врвот на кај средината кај топчето.
Се пече во тенџере од 5 литри подмачкано само со зејтин.
(Кога ќе се замеси не кисне туку поткиснува кога е готова).
Се премачкува со жолчка и се пече.

No comments:

Post a Comment